پروپوزال دکتری، یک طرح کلی از اهداف و اهمیت پایان نامه است. هدف از نوشتن پروپوزال دکتری متقاعد کردن کمیته علمی دانشکده در مورد اهمیت و جدید بودن موضوع انتخابی برای پایان نامه است.

چگونه پروپوزال دکتری بنویسیم؟

فرمت و نحوه نوشتن پروپوزال دکتری از رشته‌ای به رشته دیگر متفاوت است. بنابراین برای شروع، نخست دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های دانشکده‌تان در مورد نگارش پروپوزال را مطالعه کنید. سپس برای انتخاب یک موضوع مناسب با استاد راهنمای خود مشورت کنید.

سپس براساس تحقیقات اولیه خود، یک پروپوزال خوب بنویسید.

اگر نمی‌دانید که چگونه پروپوزال خود را بنویسید و از کجا نوشتن پروپوزال را شروع کنید، مطالب مندرج در صفحه « آموزش نگارش پروپوزال » را به دقت مطالعه کنید. در صفحه « آموزش نگارش پروپوزال » در مورد تک‌تک بخش‌های پروپوزال به طور مفصل توضیح داده شده است.

سپس استاد راهنما به دقت پروپوزال شما را مطالعه کرده و جاهایی را که نیاز به اصلاح، ویرایش و تغییر دارد را مشخص می‌کند.

اهمیت نوشتن پروپوزال دکتری

تجربه ثابت کرده است که هرچقدر شما به عنوان دانشجوی دکتری در نگارش پروپوزال خود دقت بیشتری به خرج داده باشید و آن را به طور کامل و جامع نوشته باشید، در نوشتن پایان نامه خود با مشکلات کمتری روبه‌رو خواهید شد؛ چرا که در پروپوزال باید اهداف تحقیق و روش‌هایی که می‌خواهید در ارزیابی موضوع خود استفاده کنید را به روشنی توضیح دهید.

به منظور افزایش کیفیت پایان نامه و دست‌یابی به نتایج بهتر، استاد راهنما ممکن است پیشنهاد دهد تا روش تحقیق بیان شده در پروپوزال را تغییر دهید یا روش دیگری را برای بررسی موضوع انتخاب کنید.

ممکن است بارها استاد راهنما از شما بخواهد تا بخش‌های مختلف پروپوزال‌تان را تغییر دهید. از این فرآیند اصلاً مأیوس نشوید. کار استاد راهنمای شما این است که با نگاهی انتقادی اما سازنده طرح پیشنهادی (پروپوزال) شما را مطالعه کرده و آن را اصلاح کند. این اصلاحات در بهبود کار تحقیقاتی شما بسیار کمک‌کننده هستند. پس بهتر است هر تغییری را که استادتان پیشنهاد داده، هر چه سریع‌تر بر روی پروپوزال خود اعمال کنید.

از طرف دیگر ممکن است در طول نگارش پروپوزال متوجه شوید که باید سوال اصلی تحقیقتان را تغییر دهید؛ ممکن است متوجه شوید که شواهد کافی برای اثبات فرضیه‌تان وجود ندارد یا اینکه موضوع انتخاب شده شما بیش از حد گسترده است و نیاز به اصلاح بیشتر دارد. در این مرحله شما به راحتی می‌توانید موضوع خود را تغییر دهید. اما اگر موضوع شما تصویب شده باشد، به سختی می‌توانید موضوع خود را تغییر دهید.

در هر صورت بهتر است جلسات منظمی را با استاد راهنما و استاد مشاور پایان نامه خود داشته باشید تا از تجربه، پیشنهادات و کمک‌های آنان در نگارش پروپوزال و پایان نامه خود در هر دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، استفاده کنید.